TRMP
  • Etusivu
  • Blogi
  • Videot
    • Arvostelut >
      • Kimsjopi
      • Pelitisti
      • Playground
    • Asiaohjelmat >
      • Tosimiehet Jauhaa
      • Tosimiehet Paikalla
  • Podcastit
    • Interplay
    • Nelinpeli
  • Live!
    • TRMM 12
  • Toimitus
  • Muuta
    • Mediakortti
    • Yhteystiedot

"We can do it!" - Naiset pois keittiöstä

11/1/2014

8 Comments

 
Picture
Naiset ja tytöt ovat ja tulevat aina olemaan merkittävä osa pelejä. Vaikka he ovat peleissä useimmiten panttivangin roolissa, jotkut tekijöistä uskaltavat viedä naikkosia suoraan toiminnan keskelle päähahmon kengissä.
Yhtenä esimerkkinä Lara Croft, yksi pelimaailman legendaarisimmista arkeologeista ja tunnetuimpia sankarittaria, jolla on lähes kuudentoista vuoden ura pelien maailmassa. Lähes jokainen Tomb Raider – sarjan peli on myynyt vähintään kohtuullisesti, eikä viime vuonna ilmestynyt sarjan uusin tuotos ollut poikkeus. 

Toisena esimerkkinä mainittakoon vaikka Mass Effect -pelisarja. Hyvin menestyneessä sarjassa on mahdollisuus pelata myös naispuolisella Shepardilla, eikä se ole vaikuttanut pelien myynteihin mitenkään negatiivisesti. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä Beyond Two Souls – pelin päähenkilö Jodie Holmes, jonka elämä on todella mielenkiintoista seurattavaa ja pelattavaa, eikä pelkästään hänen tapahtumiensa takia. Holmes hahmona on todella hyvin rakennettu, jolloin kiinnostus häntä kohtaan kasvaa koko ajan pelin edetessä.

Silti, monet julkaisijat torjuvat pelejä, joissa pelaaja ei ohjaa lihaksikasta ja miehekästä alfa urosta, vaan naista. Tämän perusteella julkaisijoilla on todella ahdas mielikuva nykypäivän pelaajista, jotka muodostuvat heidän mukaansa yksinomaan miehistä. Miksi he ajattelevat näin, kun kaikki pelaajiksi itseään kutsuvat henkilöt tietävät, että joukossa on molempien sukupuolen edustajia.

Julkaisijoiden ahdasmielisyys, mistä se johtuu?

Viime vuonna tämänkaltainen ilmiö nousi otsikoihin Remember Me – pelin julkaisun yhteydessä. Pelin pääsuunnittelijan Jean-Max Morrisin mukaan naispuolinen päähahmo oli heti alusta alkaen luontainen valinta. Kun peliä työstänyt Dontnod Entertainment – studio alkoi esittää tuotostaan julkaisijoille, useimmiten vastaus oli kielteinen seuraavanlaisen kommentin saattelema: 

”Me emme halua julkaista peliä, koska se ei tule menestymään. Pelissä ei voi olla päähenkilönä nainen, hänen tulee olla mies. Ette voi asettaa miespuolista pelaajaa tilanteeseen, jossa hän suutelee toista miestä. Se voi tuntua pelaajista oudolta.” 

Jos Capcom ei olisi napannut peliä talliinsa, se olisi voinut helposti jäädä täysin ilman julkaisijaa. Tällaisten kommenttien perusteella julkaisijat joko elävät vielä 1990-luvulla tai sitten heillä ei ole minkäänlaista hajua nykypäivän pelaajakunnasta. Naisprotagonistien vastustamista ymmärtäisi vähän paremmin 1990-luvulla, jolloin naispelaajat olivat vielä melko harvassa ja pelejä markkinoitiin lähes yksinomaan lapsille ja nuorille miehille. Pelaamista yleisestikin pidettiin lasten harrastuksena ja nörttien ajanvietteenä. Tällä ajanjaksolla ehdittiin kuitenkin julkaista jo monia Tomb Raider –sarjan alkupään pelejä, jotka upposivat pelikansaan todella hyvin. Naisetkin ovat aina pelanneet, mutta valtavirrassa tämä alkoi näkyä paljon myöhemmin.

Tuosta ajasta on tultu yli kymmenen vuotta eteenpäin, jonka aikana moni asia on kääntynyt täysin päälaelleen. Pelejä markkinoidaan nyt paljon laajemmalle yleisölle ihan vauvasta vaariin, sukupuolesta riippumatta.

Julkaisijoiden ajatusten kulku ja ajattelutavat pelaamisesta ja pelaajista ovat hieman hankala ymmärtää. Pelaamista yleisesti pidetään koko kansan juttuna, vaikka ne saavat paljon lokaa niskaansa valtavirran mediassa väkivaltaisuudestaan.
Picture
Beyond Two Soulsin sankaritar, Jodie Holmes.

Feministi avaa suunsa naishahmojen suunnittelusta

Viime vuonna naispelihahmoista itsessään nousi internetissä myös keskustelua, kun joukkorahoitetussa videosarjassa Anita Sarkeesian vihastutti monet pelaajat feministisellä otteellaan naishahmojen köyhästä suunnittelusta. Videolla Sarkeesian väittää, että peliala on rutoutunut suunnittelumalliin, jossa naispuolisen hahmo on miehen pohjalta rakennettu malli, jolle isketään lopuksi Iines rusetti päähän. Jaksossa nähdään useiden esimerkkien avulla, kuinka näin on käynyt ja miten malli on pitänyt pintansa vuodesta 1982 aina tähän päivään saakka. Viittauksia haetaan ihan suomalaisista vihaisista linnuista, kuin myös Bomberman-, Megaman-, Super Mario-, Super Monkey Ball-, Bit Runner- ja Donkey Kong –sarjoista.

Sarkeesian kertoo oman näkemyksensä pelialasta ja naishahmoista, jossa ei ole mitään vikaa. Varsinainen paskamyrsky syntyi, kun pelaajat alkoivat lähettää hänelle todella kuvottavia ja oksettavia vihapostia ja tappouhkauksia tuhansittain. Luen teille nyt muutaman esimerkin;

”Minä raiskaan sinut ja pistän pääsi kepin päähän, jos ikinä kosket peleihini!”

”Tissit tai painu vittuun!”

”Minä todellakin raiskaisin Anita Sarkeesian.”

”Ainoa paikka naiselle on minun keittiössäni kahlittuna… huorat, lahjoitan $50, jos teette minulle voileivän.”

”Miksi feministi ylitti kadun? Imeäkseen munaa!”


Tämänkaltaiset uutiset ja tapaukset laskevat koko pelikansan yleistä arvostusta ja hyväksyntää. Monet vain todistavat olevansa liian lapsellisia hyväksymään erilaiset mielipiteet, johon koko pelimedia käytännössä rakentuu. Ehkä tällaisten uutisten perustella julkaisijoilla ja valtavirrassa pelaaminen nähdään edelleen vain lasten ja nuorten harrastuksena, kun kommentit ja palautteet eriävistä mielipiteistä ovat tätä luokkaa. 

Toki, pelaajia on monenlaisia. Naisia, tyttöjä, poikia, mummoja, vaareja, vanhempia jne., mutta kun kaikista äänekkäin pelaajakunta muodostuu hyvin selkeästi keskenkasvuisista aikuisista ja nuorista, joihin en itseäni onneksi joudu laskemaan.
Picture
Anita Sarkeesian avasi verbaalisen arkkunsa.

Naiset pelialalla

Kun pelaajia kerran on moneen junaan, niin miten on pelikehityspuoli? Onko pelitalot täynnä pelkästään miesvoimaa? No ei todellakaan! Tekijätiimeissä on usein todella taitavia naispuolisia alan ammattilaisia erilaisissa tehtävissä, kuten käsikirjoitus, pelisuunnittelu ja peligrafiikan luonti.

Nämä merkit kertovat naisten vahvasta asemasta keskellä miesten valloittamaa pelialaa. Vaikka videopelit tulevat varmasti pysymään enemmän tai vähemmän suunnattuna miehille, ei tule koskaan unohtaa naisia, joista jokainen voi kutsua itseään pelaajaksi!

Picture
Assassin's Creed -tuottaja Jade Raymond on yksi kuuluisimmista naisista pelialalla.
Aleksi Kauhanen
8 Comments
Niko link
11/1/2014 16:52:44

Hyvä keskustelunavaus aiheesta, viittauksia viimeaikojen uutisiin ja alan haastatteluihin oli käytetty hyvin. Jokaisesta kappaleesta olisi tosin voinut saada avattua vaikka oman kirjoituksensa.

Reply
Markus
14/1/2014 00:22:22

Ei pliis taas tätä puheenaihetta. Miksi feminismi -ja naisvihapaskaa voisi vaan jättää pois videopeleistä. Siitä ei ole mitään muuta kuin harmia, tappouhkauksia, vihaa ja myötähäpeää.

Reply
Ne on vain pelejä
15/1/2014 05:02:36

Vahvoja ja moniulotteisia naisia on peleissä ollut sekä pää- että sivuhahmoina jo iät ja ajat, ja Lara on aika huono esimerkki sellaisesta. Vaikka alkuperäiset Tomb Raiderit ovatkin rautaa, Pleikkariaikojen Lara jäi minulle hahmona mieleen lähinnä massiivisista polygonitisseistään ja pelilehtien pinupeista.

Tekstissä mainittu naispäähahmojen sorsiminen on julkaisijoiden kapitalistisen asenteen aiheuttamaa, eikä siitä tulisi syyttää pelaajia tai pelinkehittäjiä. Muutaman äänekkään idiootin nettihuutelujen esille nostaminen yleisinä mielipiteinä on myös tökeröä; ei kaikki muslimitkaan aja lentsikoita torneihin.

Onko sillä väliä hyppiikö ruudulla Megaman vai Megagal? Saavatko yllämainitut retropelit Feminist Seal of Approvalin vain jos spritelle lisätään ponnari? Pelit ovat harmitonta viihdettä ja sukupuolikiintiöt eivät kuulu niihin. En usko että kukaan on ikinä pahoittanut mieltänsä kun Mario ei ollutkaan Mary, älkäämme siis yrittäkö korjata sitä mikä ei ole rikki.

Reply
Niko
16/1/2014 14:22:39

"Vain" pelejä on lausahdus jota käytetään usein ikäänkuin se olisi jokin itsestäänselvä totuus. Itse kummastelen moista virkettä jonka mukaan pelit olisivat jotenkin muita viihdemuotoja ala-arvoisimpia.

Emme elä enää nes-ajalla jolloin pelien sisältöä rajoittivat laitteistovaatimukset tai alkeeliset grafiikat. Nykyään voidaan tehdä ja tehdäänkin pelejä, jotka kertovat vakavasti otettavaa tarinaa ja luovat samanlaisia elämyksiä kuin muutkin kerronnan välineet, ihan vain muutamina esimerkkeinä The Walking Dead, Last of Us, Biowaren roolipelit, Papers, please ja Gone Home.

Samaa mieltä olen siitä, ettei simppeleiden tasoloikkien tai retropelien kritisointi johda mihinkään samoin kuin esim. Ison Arskan toimintaleffoja on turha kritisoida aivan kuin ne yrittäisivätkään olla jotain suurempaa.

Reply
Jöesses
6/3/2014 22:19:17

Ne ovat siltikin vain pelejä. Aiheesta ei tarvitse ruveta pelihousujaan repimään ihan vain sen takia, että jonkun mielestä nainen jossakin videopelissä toimii jonkun epämääräisen tavan mukaan.

Kuten internet on meille opettanut, niin kyllä jokainen radikaali-feministi onnistuu repimään seksismiä sieltä, missä sitä ei todellakaan ole. Tee naishahmo joka on vahva yms.? "Yhyy, mies jolla on tissit!". Tee nainen joka käyttäytyy kuin oikea nainen? "Yhyy! Nainen esitetään tässä tilanteessa heikkona ja hyväksikäytettävänä!"

Tässä aiheessa ei voi mitään muuta tehdä kuin haistattaa vitun kaikille, jotka kitisevät aiheesta ja jatkaa eteenpäin. Kaikkia ei voi miellyttää ja se näkyy tässä nimenomaisessa aiheessa.

Toivonmukaan tällä sivustolla EI ruveta ottamaan kantaa toiseen asiaan liittyvään, että transujen yms. idioottien valitusta videopeleistä ja siitä, kuinka niissä ei voi pelata transuna.

Hene
2/11/2015 21:53:28

"nainen joka käyttäytyy kuin oikea nainen? "Yhyy! Nainen esitetään tässä tilanteessa heikkona ja hyväksikäytettävänä!"

No huh huh.Tämä nyt kuulostaa siltä että nainen käyttyy kuin oikea nainen kun on heikko. Surullista että tälläistä lokerointia on vielä tänä päivänä.

Kaikki jotka osaavat vähänkin katsoa peliä muuten kuin fanilasiensa läpi kyllä huomaavat että suurin osa peleistä on suunnattu miehille. Miksi- sitä en tiedä sillä puolet pelaajista on naisia. Todennäköisesti siksi että suurin osa pelikehittäjistä on miehiä. Tämän vuoksi olisi erittäin tervettä että tilanteeseen herättäisiin ja saataisiin se toinenkin näkökulma vihdoin esille.

Tilannetta voisi verrata tähän. Menet vaatekauppaan. Miehille on tarjolla kaikenlaisia vaatteita. Kun kysyt onko naisille vaatteita tarjolla sinulle osoitetaan pieni rekki josta löytyy stringit ja bikinit. Ei muuta vaihtoehtoja. Kysyt myyjältä eikö muuta ole tarjolla, sillä minäkin käytän vaatteita. Myyjä vastaa, että eikö tämä kelpaa ja tässä on se mitä on tarjolla.

Eli siis karkeasti sanottuna- kaikki pelaavat. Mutta tarjonta on suunnattu miehille tai teinipojille.

Reply
Friv 2 Games link
15/6/2016 18:21:00

More then awesome

Reply
Kizi games link
15/6/2016 18:23:23

Tfw you spend more time prrepping your stage intro than the actual match...

Reply



Leave a Reply.

    Arkisto

    February 2023
    June 2019
    May 2019
    November 2017
    January 2017
    December 2016
    October 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    November 2015
    October 2015
    March 2015
    November 2014
    September 2014
    July 2014
    February 2014
    January 2014
    November 2013
    July 2013
    June 2013
    April 2013
    March 2013

    Kategoriat

    All
    Pelit

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.