Sopimus on herättänyt vastustusta laajalti ympäri Eurooppaa ja nyt sopimus viedään EU-tuomioistuimeen, jossa selvitetään onko Acta ristiriidassa EU:n perusoikeuksien kanssa ja rikkooko se sananvapautta.
Acta eli Anti-Counterfeiting Trade Agreement -sopimuksen vastustajien mielestä sopimuksen hyväksyminen johtaisi internetin sensurointiin ja yksityisyyden suojan rajoittamiseen.
"Tämän keskustelun tulee perustua faktoihin eikä väärinkäsityksiin tai huhuihin, jotka hallitsevat sosiaalisessa mediassa ja blogeissa", hän sanoi.
Vaikka Suomi ja 21 muuta maata ovat allekirjoittaneet sopimuksen, osa EU-maista on kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimusta. Tähän joukkoon kuuluvat Saksa, Puola, Bulgaria, Slovakia, Latvia, Viro, Kypros, Tšekki ja Hollanti. Kieltäytyneet maat perustelevat valintaansa sillä, että sopimus vaarantaisi sananvapauden ja yksityisyydensuojan.
Acta-sopimus edellyttäisi esimerkiksi, että internetpalvelutarjoajat tekisivät yhteistyötä kansallisten viranomaisten kansa piratismin vastaisessa toiminnassa. Tällöin operaattorit voisivat katkaista yhteyden verkkoon sellaiselta henkilöltä, joka lataa tiedostoja laittomasti netistä.
"Immateriaaliomaisuus on Euroopan tärkeintä raaka-ainetta, mutta nykyään joudumme kamppailemaan sen suojelemiseksi EU:n ulkopuolella. Tämä vahingoittaa yrityksiämme ja talouttamme sekä vie työpaikkoja",
De Gucht sanoi.
”Acta-sopimus ei sensuroi tai sulje verkkosivuja", hän vakuuttaa.
Acta-sopimusta vastaan on protestoitu ympäri Eurooppaa, myös Suomessa. Helsingissä järjestettiin mielenosoitus 11. helmikuuta, joka keräsi jopa 300 ihmistä.
Lähde: HS.fi
Jussi Väinölä